Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

ΠΕΙΡΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΘΗΣΕΑΣ



Ο Πειρίθους ήταν βασιλιάς των Λαπιθών και σύζυγος της Ιπποδάμειας. Ήταν γιος της Δίας και του Ιξίονα ή του Δία. Ο καλύτερος φίλος του ήταν ο Θησέας
Σύμφωνα με το μύθο, ο Πειρίθους είχε ακούσει για το θάρρος του Θησέα και το σθένος του στη μάχη. Παρέσυρε το κοπάδι του Θησέα μακριά από το Μαραθώνα και ο Θησέας άρχισε να τον κυνηγάει. Οι δυο ήρωες συναντήθηκαν και εντυπωσιάστηκαν τόσο από τη δύναμη του καθενός που ορκίστηκαν δεσμούς φιλίας.
Πήραν μέρος στο κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου. Αργότερα, ο Πειρίθους παντρεύτηκε την Ιπποδάμεια. Οι Κένταυροι ήταν καλεσμένοι στη γιορτή, αλλά μέθυσαν και προσπάθησαν να απαγάγουν τις γυναίκες. Οι Λάπιθες κέρδισαν τη μάχη που ακολούθησε.
Αργότερα, ο Θησέας και ο Πειρίθους βάλανε σκοπό να παντρευτούνε κόρες του Δία. Ο Θησέας διάλεξε την Ελένη και μαζί την απήγαγαν όταν εκείνη ήταν 13 ετών, αποφασίζοντας να την κρατήσουν μέχρι να φτάσει σε ηλικία γάμου. Ο Πειρίθους διάλεξε την Περσεφόνη. Άφησαν την Ελένη με την Αίθρα, τη μητέρα του Θησέα, και ταξίδεψαν στον Άδη, βασίλειο του Πλούτωνα και της Περσεφόνης. Ο Πλούτωνας προσποιήθηκε ότι καλοδέχτηκε τους δυο ήρωες, αλλά με το που κάθισαν στις θέσεις τους, ξεπήδησαν φίδια που τυλίχτηκαν γύρω από τα πόδια και τα χέρια τους και τους κρατούσαν δέσμιους.
Ο Ηρακλής κατάφερε να ελευθερώσει το Θησέα, αλλά η γη άρχισε να τρέμει όταν προσπάθησε να ελευθερώσει τον Πειρίθου. Έτσι ο Πειρίθους έμεινε στον Άδη δέσμιος για πάντα.
ΠΗΓΗ. http://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...